Rugan Sevdası


Hatırlayabildiğim ilk ayakkabım, bir bayram alış verişi sırasında, büyüklerimizin; 
“ Çocukken bize anca bayramdan bayrama ayakkabı alınırdı. Bayram sabahına kadar, üç gün başucumuzda onunla yatardık 

hikâyelerinin kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla yaklaşımları eşliğinde, Bakırköy’ün ne zaman gitseniz orada bulacağınız pasajlarından birindeki bir ayakkabıcıdan alınan bantlı kırmızı rugan ayakkabılardır. 






Bantlı olması güzeldi. 
Kırmızı olmasında da bir sorun yok. 
Ama o parlaklığı… 
Çocuklar sever hâlbuki parlak şeyleri, ben niye o kadar nefret etmişim, şimdi bilmiyorum. 
Eskimo çizmeler vardı o zaman moda, onlardan tutturduğumu hatırlıyorum ve annemin bunların bayram için uygun olmadığındaki ısrarını. 

Bu çetin yarışı elbette annem kazandı ve ben şimdi üç gün boyunca başucumda bu kırmızı rugan ayakkabılarla mı uyuyacaktım? 
O kadar değil, ama rugandan uzun bir süre irkileceğim doğrudur... 


Fakat bir gün, bir de baktım ki, rugandan artık o kadar da nefret etmiyorum. 
Bu küçük kafama kodladığım, hatalı bir bilgi. 
Ruganın bir suçu yok, suç onu çocuk ayakkabılarında kullananın. 






















Böylece çocukluğumun gulyabanisi rugan, çantalarımı, ayakkabılarımı, kemerlerimi süsler oldu.

Rugan, doğru şekilde kullanıldığında harikalar yaratan, mesela günlük, basit, bir pantolonu şıklığın zirvesine çıkaran, ya da sıradan bir kalem eteği birkaç kalite yukarı taşıyan, ancak yanlış kullanıldığında da tarzınızı yerle bir eden, dolayısı ile bazı, basit kurallar çerçevesinde dikkatli kullanılması gereken bir parçadır. 

Rugan kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hususlar; 



  • Rugan kullanırken kombinlerinizde  başka deriye yer vermeyin. Zaten kendisi de işlemden geçmeden önce deri olan rugan, yanında başka deri parçalarla dolaşmayı sevmez.

  • Neon renklerle kullanıldığında rugan, büyük risk arz eder. Bu kadar dikkat çekici iki özellik bir araya geldiğinde, size bakmak yorucu olabilir. 


  • Ruganın hava geçiriciliği az olan, deriden kalın bir yapısı olduğunu unutmayın. Ayakkabıların uzun süre ayakta kalacağı durumlarda, rugan tercih ederken bunu göz önünde bulundurun.


  • Rugan bir ayakkabı, yine rugan bir kemer ve/veya rugan bir çanta ile tamamlayın. Dikkati bir parça üzerinde toplamak yerine, birkaç rugan parçaya bölüştürün. 

  • Ruganı küçük parçalarda kullanın. Mesela iri bir çantada değil de, minik bir portföyde. Ya da uzun bir çizmede değil de, küçük, zarif topuklu ayakkabılarda. Rugan alanı daraldıkça bütünün asaletini arttırır, alanı genişledikçe de onu bayağılaştırır. Diz üstü bir rugan çizme ile fetişin sınırlarını zorlamak istemiyorsanız tabi. 
  • Rugan eşyalarınızı vazelin sürerek temizleyip parlatabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder